Ce este un sitemap si cum ne ajuta acesta in procesul de Optimizare SEO

In universul digital actual, procesul de optimizare SEO joaca un rol esential in obtinerea vizibilitatii si a traficului dorit catre site-urile web. Un instrument cheie in acest demers este sitemap-ul, o reprezentare structurala a paginilor si resurselor de pe site. In acest articol, exploram importanta sitemap-urilor pentru SEO, tipurile de sitemap-uri, modul de creare si integrare, precum si beneficiile aduse de monitorizarea acestora.

Sitemap-urile joaca un rol crucial in comunicarea cu motoarele de cautare, oferindu-le o harta clara a structurii site-ului. Aceasta imbunatateste indexarea paginilor si faciliteaza descoperirea continutului nou sau actualizat. Prin furnizarea unei cai usor de urmarit, sitemap-urile contribuie la pozitionarea corecta a paginilor in rezultatele cautarilor.

Cum creez un sitemap?

Sitemap-urile pot fi create utilizand instrumente de generare sau manual, prin crearea unui fisier XML. Instrumentele automate asigura actualizarea automata a sitemap-ului odata cu adaugarea sau modificarea continutului pe site.

Ce format poate avea un sitemap?

Un sitemap poate sa fie in doua formate principale: XML si HTML. Aceste formate difera in functie de utilizatori si de scopurile pentru care sunt create.

 1. Sitemap XML: Este un fisier in format XML (Extensible Markup Language), creat special pentru motoarele de cautare. Acest format contine o lista a paginilor si resurselor de pe site-ul tau, cu informatii aditionale precum data ultimei actualizari si frecventa cu care se modifica continutul. Acest tip de sitemap este esential pentru indexarea eficienta de catre motoarele de cautare, ajutandu-le sa descopere si sa inteleaga structura site-ului tau.
 2. Sitemap HTML: Acest format este destinat vizitatorilor umani. Este o pagina web obisnuita, usor de navigat, care ofera o prezentare vizuala a structurii site-ului. Sitemap-ul HTML este mai mult util pentru utilizatorii care vor sa exploreze rapid continutul, ajutandu-i sa gaseasca paginile dorite mai usor.

Ambele formate au rolul de a ajuta vizitatorii si motoarele de cautare sa navigheze mai usor prin continutul site-ului, fie ca este vorba de indexare sau de experienta utilizatorului. Sitemap-urile XML sunt esentiale pentru optimizarea SEO, in timp ce sitemap-urile HTML sunt mai utile pentru imbunatatirea navigatiei pentru utilizatori.

Pe langa formatele traditionale XML si HTML, exista si alte formate de sitemap-uri care indeplinesc roluri specifice sau sunt folosite in contexte speciale. Printre acestea se numara sitemap-urile RSS, mRSS si Atom 1.0, care sunt utilizate pentru distribuirea de continut dinamic, cum ar fi fluxurile de stiri sau bloguri.

 1. Sitemap-uri RSS (Really Simple Syndication): Acestea sunt create in formatul RSS, un standard de distribuire a continutului pe internet. Sitemap-urile RSS sunt utilizate pentru a furniza actualizari si continut dinamic, precum articole de stiri sau bloguri. Ele ofera o modalitate eficienta pentru utilizatori si motoarele de cautare de a fi la curent cu noutatile pe site-ul tau. Acest tip de sitemap poate ajuta la cresterea vizibilitatii in cazul site-urilor cu continut actualizat frecvent.
 2. Sitemap-uri mRSS (Media Really Simple Syndication): Acestea sunt similare cu sitemap-urile RSS, dar sunt concentrate pe distribuirea continutului media, precum videoclipuri sau imagini. Sitemap-urile mRSS sunt utile pentru site-urile care pun accent pe continutul vizual si vor sa-l promoveze in mod eficient catre motoarele de cautare.
 3. Sitemap-uri Atom 1.0: Atom 1.0 este un alt format de distribuire a continutului, similar cu RSS. Sitemap-urile in format Atom 1.0 ofera o structura mai flexibila si mai detaliata pentru continut, permitand mai multe informatii sa fie incluse in fiecare inregistrare. Aceasta poate fi utila pentru site-urile cu continut complex sau variat, precum blogurile cu multiple categorii sau etichete.

Aceste formate aditionale de sitemap-uri sunt utile in special pentru site-urile cu continut dinamic sau media, care doresc sa ofere o experienta de actualizare rapida si sa ajute motoarele de cautare sa indexeze continutul actualizat in timp real. Utilizarea sitemap-urilor potrivite pentru tipul de continut al site-ului tau poate contribui semnificativ la optimizarea SEO si la imbunatatirea experientei vizitatorilor.

Ce tag-uri poate contine un fisier sitemap?

Un fisier sitemap, fie ca este in format XML sau HTML, contine tag-uri specifice pentru a descrie continutul si structura site-ului tau. Iata cateva tag-uri comune care pot aparea intr-un fisier sitemap:

<urlset>: Acest tag inconjoara toate elementele din sitemap-ul XML. Fiecare URL de pe site-ul tau va fi inconjurat de tag-uri <url>.

<url>: Acesta descrie un URL specific al site-ului tau si poate contine urmatoarele subtag-uri:

<loc>: URL-ul paginii.
<lastmod>: Data ultimei modificari a paginii.
<changefreq>: Frecventa estimata a modificarilor (ex. „weekly”, „monthly”).
<priority>: Prioritatea relativa a paginii in cadrul site-ului.
<urlset>: In cazul sitemap-urilor HTML, acest tag descrie o pagina a sitemap-ului si poate contine link-uri catre diverse pagini ale site-ului.

Acestea sunt doar cateva dintre tag-urile de baza pe care le poti gasi intr-un sitemap. Daca doresti sa incluzi informatii suplimentare sau sa utilizezi sitemap-uri speciale (cum ar fi cele pentru imagini sau video), poti gasi tag-uri specifice pentru aceste scopuri. Asigura-te ca sitemap-ul tau respecta structura si tag-urile corespunzatoare pentru a asigura o indexare corecta si eficienta de catre motoarele de cautare.

Cum arata un sitemap in format XML?

<?xml version=„1.0” encoding=„UTF-8”?>
<urlset xmlns=„http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9”>
<url>
<loc>https://www.example.com/foo.html</loc>
<lastmod>2022-06-04</lastmod>
</url>
</urlset>

module sau plugin-uri utilizate in generarea de sitemap-uri

WordPress

Yoast SEO: Unul dintre cele mai cunoscute module SEO pentru WordPress, Yoast SEO, include si generarea automata a sitemap-ului XML.
Google XML Sitemaps: Un plugin dedicat pentru generarea sitemap-urilor XML in WordPress.
All in One SEO Pack: Alt plugin SEO pentru WordPress care ofera functionalitate de generare a sitemap-ului XML.

Joomla

OSMap: Un alt plugin Joomla pentru generarea sitemap-urilor XML si HTML.
Jsitemap: Un modul Joomla specializat in generarea sitemap-urilor.

Drupal

Simple XML Sitemap: Un modul Drupal care permite generarea sitemap-urilor XML.
XML sitemap: Un alt modul Drupal pentru generarea de sitemap-uri XML.

Magento

Magento SEO Suite Ultimate: Acesta este un modul Magento care nu doar optimizeaza SEO, dar include si generarea sitemap-urilor XML.
Improved Import & Export: O extensie Magento care ajuta la generarea de sitemap-uri XML pentru magazinele Magento.

Wix

Wix SEO Wiz: Wix are propriul instrument de generare a sitemap-ului in cadrul platformei sale.
Google Search Console: In Wix, iti poti conecta site-ul la Google Search Console si acesta va ajuta la generarea si gestionarea sitemap-ului tau.

Squarespace

Sitemap Generator: Squarespace genereaza automat sitemap-uri XML pentru fiecare site creat pe platforma.

Acestea sunt doar cateva exemple de module si plugin-uri pe care le poti folosi pentru a genera sitemap-uri pe diverse platforme CMS. Inainte de a alege unul, asigura-te ca indeplineste nevoile tale specifice si ca este compatibil cu versiunea actuala a platformei CMS pe care o folosesti.

cum transmit un sitemap catre google, bing si yandex

Pentru a transmite un sitemap catre motoarele de cautare precum Google, Bing si Yandex, urmati acesti pasi:

Cum transmit un sitemap catre Google?

 1. Accesati Google Search Console (anterior numit Google Webmaster Tools) si conectati-va la contul dvs.
 2. Selectati site-ul web pe care doriti sa il adaugati sau sa il gestionati.
 3. Din meniul din stanga, alegeti „Sitemaps”.
 4. Apasati pe butonul „Adaugati un sitemap” din coltul dreapta sus.
 5. Introduceti URL-ul complet al sitemap-ului dvs. (de obicei este https://www.example.com/sitemap.xml).
 6. Faceti clic pe butonul „Trimiteti” si verificati pentru eventuale erori sau avertismente.

Pentru a afla ce este Google Search Console si cum puteti sa creati un cont sau cum se foloseste acest tool pentru a verifica si optimiza indexarea site-ului tau in motorul de cautare Google cititi articolul ce este google search console si cum il folosesc?.

Cum transmit un sitemap catre Bing?

 1. Accesati Bing Webmaster Tools si conectati-va la contul dvs.
 2. Alegeti site-ul pe care doriti sa il adaugati sau sa il gestionati.
 3. In panoul de navigare din stanga, selectati „Sitemaps”.
 4. Faceti clic pe butonul „Adaugati un sitemap”.
 5. Introduceti URL-ul complet al sitemap-ului dvs.
 6. Faceti clic pe butonul „Trimiteti”.

Cum transmit un sitemap catre Yandex?

 1. Accesati Yandex Webmaster si conectati-va la contul dvs.
 2. Alegeti site-ul pe care doriti sa il adaugati sau sa il gestionati.
 3. In meniul din stanga, selectati „Sitemap”.
 4. Faceti clic pe butonul „Adaugati sitemap”.
 5. Introduceti URL-ul complet al sitemap-ului dvs.
 6. Faceti clic pe butonul „Salvati”.

Asigurati-va ca sitemap-ul a fost generat si incarcat corect pe serverul dvs. inainte de a-l trimite catre motoarele de cautare. De asemenea, verificati periodic panourile de control ale motoarelor de cautare pentru a va asigura ca nu apar erori sau probleme legate de sitemap.

Acest articol a fost realizat folosind ghidul de bune practici al celor de la Google despre generarea sitemap-ului, mai multe detalii despre acesta puteti obtine accesand link-ul https://developers.google.com/search/docs/crawling-indexing/sitemaps/build-sitemap.

cine este autorul acestui articol?

adrian cosma

adrian cosma

experienta mea in domeniul optimizarii seo a inceput acum 14 ani, la varsta de 16 ani. a fost momentul in care am avut primul contact cu aceasta zona fascinanta, iar de atunci am inceput o calatorie plina de invataturi si experiente valoroase. de-a lungul celor 16 ani petrecuti in lumea optimizarii seo, am parcurs toate etapele necesare si am acumulat expertiza atat in calitate de freelancer, cat si ca angajat la o agentie specializata in servicii de optimizare seo. cu siguranta, cea mai provocatoare etapa a fost cea in care am avut rolul de antreprenor, gestionand si dezvoltand propriile proiecte in acest domeniu. azi, ma bucur sa fiu alaturi de voi in acest proiect marca vision advertising si sa impartasesc din invataturile mele.
adrian cosma

adrian cosma

experienta mea in domeniul optimizarii seo a inceput acum 14 ani, la varsta de 16 ani. a fost momentul in care am avut primul contact cu aceasta zona fascinanta, iar de atunci am inceput o calatorie plina de invataturi si experiente valoroase. de-a lungul celor 16 ani petrecuti in lumea optimizarii seo, am parcurs toate etapele necesare si am acumulat expertiza atat in calitate de freelancer, cat si ca angajat la o agentie specializata in servicii de optimizare seo. cu siguranta, cea mai provocatoare etapa a fost cea in care am avut rolul de antreprenor, gestionand si dezvoltand propriile proiecte in acest domeniu. azi, ma bucur sa fiu alaturi de voi in acest proiect marca vision advertising si sa impartasesc din invataturile mele.

articole similare